Cégtörténet: Utazás az időben

Már 125 éve annak, hogy a legmagasabb szintű minőséget képviseljük
a gyógyszerészeti termékek kínálatában, melynek köszönhetően jelentősen hozzájárulunk az emberek egészségéhez.

Csatlakozzon hozzánk egy kis időutazásra!

Az idővonalon történő balra vagy jobbra görgetéshez használja a nyilakat.

1895–1933

1895–1933

Előretekintő gyógyszerészek egyesítik erőiket, hogy közösen többet érjenek el. Drezdában egy gyógyszerészegyesület is létrejön. Ez jelezte a STADA születését. Bizonyos készítmények gyártása azonos irányelvek szerint történik, csomagolásuk egységes és mindenhol azonos áron kerülnek eladásra.

1895

1895

Kezdetét veszi a STADA története: A gyógyszerészettörténészek szerint a STADA indulása 1895. március 14-re tehető. Az előretekintő gyógyszerészek csapattá szerveződnek, hogy gazdaságosan állíthassanak elő közös készítményeket. Ennek eredményeként a közös készítmények előállítása a részt vevő gyógyszerészetekben, például Berlinben, Drezdában, Würzburgban, Darmstadtban és más helyeken történik, kezdetben csak nagyon kis körökben. Drezdában egy gyógyszerészegyesület is létrejön. Ez az a hely, ahol a STADA gyökerei találhatók. Innentől kezdve a hasonló szervezetek nagyobb mértékű fejlődésnek indulnak.

1903

1903

A speciális gyógyszeripari termékek önálló gyártását az előállítástól a csomagolásig és a címkézéstől az árazásig a German Pharmacists Association (Német Gyógyszerészek Szövetsége) szabályozza.

1908

1908

Ez 1908-ban a German Pharmacists Association (Német Gyógyszerészek Szövetsége) szakvállalatának megalapításához vezet. A vállalat a tagjai számára megteremti a lehetőséget bizonyos készítmények azonos irányelvek szerint történő előállítására. Ezen készítmények csomagolása egységes, értékesítésük pedig mindenhol ugyanazon az áron történik.

1933

1933

A regionális szakvállalatok és gyógyszerészszövetségek politikai koordinálásának nyomán 1933-ban, amikor a German Pharmacists Association (Német Gyógyszerészek Szövetsége) átalakul Professional Community of German Pharmacists-á (St.d.A) (Német Gyógyszerészek Szakmai Közössége), a German Pharmacist Association szakvállalata a German Pharmacist Association saját készítmények osztályára módosul.

1933–1948

1933–1948

A második világháborút követően a „STADA” kifejezés a szövetség védjegyévé válik. A vállalat két, egymással együttműködő, északi és déli részre oszlik. A középpontban az önálló gyógyszeres kezelésre szolgáló termékek állnak.

1935

1935

A „St.d.A” rövidítés a „STADA” egyesületi jelölésévé válik (bejegyzett védjegy) és hamarosan általános, minden olyan készítményre vonatkozó kifejezés lesz, amelyek előállítása a szokásos előírások szerint működő gyógyszerészet által történik házon belül. Ebben az időben a STADA rengeteg olyan tevékenységet fejlesztett ki, amelyek a gyógyszerészet tudományos átértékeléséhez kapcsolódó előírások visszaállítására összpontosítanak. Ebből a célból alapították meg az Institute for Pharmaceuticals-t (Gyógyszerészeti Intézet) a drezdai German Museum of Hygiene-ben (Német Higiéniai Múzeum), ahol a STADA készítmények folyamatos ellenőrzése mellett új szabályozásokat és folyamatokat is kifejlesztettek.

1938

1938

1938-ban a STADA megnyitja müncheni telephelyét, amely azután az 1944-es bombázások áldozatául esik. A STADA irodái ekkor átköltöznek Halle an der Saale városába. A háború végén a STADA-nál megakad a munkavégzés, mivel Halle a szovjet megszállási zónában helyezkedik el.

1948

1948

A háborút követően a STADA a korábbi Németországi Szövetségi Köztársaság területén alakul újra 1948-ban, két különálló, de egymással együttműködő részből. Ezt követően a STADA North központ a Németország északi részén található Essen városában, a STADA South pedig a Németország déli részén található Tübingen városában kap helyet. Az üzleti tevékenységek középpontjában az önálló gyógyszeres kezelésekre szolgáló termékek állnak.

1948–1961

1948–1961

A háború után kialakult két együttműködő rész, a STADA North és a STADA South 1954-ben STADA GmbH néven egy vállalattá olvad össze, melynek központja Frankfurt am Main városában található. A Bad Vilbel városának Dortelweil városrészében található helyszín ezt követően megfelelő kapacitást biztosít a tervezett bővítéshez. A STADA ezután teszi meg az első lépéseket termelővállalatként.

1954

1954

Ez a két szervezet 1954-ben összeolvad, hogy „Stada, Standardpräparate Deutscher Apotheken” eGmbH néven egy vállalattá váljon, melynek székhelye Frankfurt am Main városába kerül. Emellett a „STADA” védjegy is bejegyzésre kerül.

1957

1957

Ahogy a vállalat folyamatosan terjeszkedik, az üzlethelyiségek elhelyezése közvetlenül Frankfurt külterületén, Bad Vilbel városának Dortelweil városrészében történik, ahol kezdetben csak kis léptékű terjeszkedésként új iroda- és raktárépületek épülnek. Az elkövetkező néhány év folyamán itt modern gyógyszerészeti tevékenység jön létre.

1961

1961

A STADA képviselőtestülete úgy dönt, hogy a STADA gyógyszerek előállítását nem szükséges továbbra is kizárólag gyógyszerészetekben végezni, hanem az központilag Dortelweil-ban is történhet.

1961–1975

1961–1975

A képviselők döntésének megfelelően 1961-ben a STADA saját készítményei első alkalommal kerülnek nagykereskedelmi forgalomba. A szövetkezetből korlátolt felelősségű társaság lesz – kizárólag gyógyszerészek számára. A gyógyszerészekkel ápolt szoros kapcsolat fennmarad. Lefektetésre kerülnek egy modern ipari vállalat alapjai. 1975-ben döntés születik a termékkínálat generikus gyógyszerekkel való kibővítéséről.

1970

1970

Az 1970-es év elején a STADA módosítja a már meglévő jogi struktúráját. A szövetkezet a nagyobb összegű tőke előteremtése és a fenntarthatóság megőrzése érdekében részvénytársasággá alakul. Mindazonáltal ezen a ponton kizárólag gyógyszerészek vásárolhatnak részvényeket.

1971

1971

Két további, a STADA-hoz kapcsolódó vállalat jön létre: a NIDDAPHARM GmbH és a STADA-CHEMIE GmbH. A STADA megvásárolja az UZARA-Werk GmbH vállalatot is.

1975

1975

1975-ben a STADA úgy dönt, hogy saját termékcsoportját úgynevezett generikus gyógyszerekkel bővíti és létrehozza a STADAPHARM GmbH-t. Megszerzi az első engedélyeket. A generikus gyógyszerek egyik legnagyobb sikere a Nifedipin STADA®.

1975-1993

1975-1993

A STADA számára jó döntésnek bizonyult a generikus gyógyszerek fejlesztésének és előállításának nagyratörő célja és a hozzá társuló kihívás. Az elkövetkező éveket az átszervezés és a gyors növekedés jellemzi. A STADA belép a nemzetközi piacokra is. 1993-ban már nem csak gyógyszerészek vásárolhatnak STADA részvényeket.

1986

1986

Az első külföldi beruházások: a Swiss Helvepharm AG felvásárlásával a STADA ekkor már külföldön is aktív. Ezt követi azután 1989-ben a STADA GmbH Austria létrehozása, majd 1990/91-ben a belgiumi Eurogenerics SA és a hollandiai Centrafarm BV felvásárlása.

1992

1992

A STADA megkezdi ázsiai üzleti tevékenységét a hong kong-i STADA Pharmaceuticals (Ázsia) Ltd.-vel.

1993–2000

1993–2000

A 100. születésnapon az üzlet virágzik. A vállalat az eladások tükrében a német ipar tíz legjobbja között van. 1997/1998-ban kerül sor az IPO-ra (legelső nyilvános részvénykibocsátás). A vállalat alapvető kompetenciáit a generikus gyógyszerek és a vény nélkül kapható termékek két szegmense adja. A STADA következetesen tovább folytatja nemzetközivé válási stratégiáját és dinamikus globális szereplővé fejlődik.

1993

1993

Nyitás nem gyógyszerészek számára: a gyógyszerészek és a vállalat alkalmazottai mellett első alkalommal válhatnak nem gyógyszerészek is STADA-részvényesekké.

1995

1995

A STADA újraszervezése közepes méretű holdinggá: továbbra is a Bad Vilbel központú holdingtársaság felel valamennyi gyógyszerészeti kutatásért, gyártásért, tanúsításért és minőségbiztosítási feladatért. A vállalat alaptevékenységét, a vényköteles gyógyszerek és az önálló gyógyszeres kezelésre szánt készítmények marketingjét a két német leányvállalat, a STADAPharm GmbH és az új STADA OTC Arzneimittel GmbH veszi át. A holdingtársaság és a két GmbH vállalat létrehozása a generikus gyógyszerek és vény nélkül kapható termékek korábbi stratégiájának logikus folytatása volt.

1996

1996

A generikus gyógyszerek utánpótlását jelentő ALIUD PHARMA felvásárlása Németországban, valamint terjeszkedés Franciaországban (EG Laboratories EuroGenerics S.A.) és Csehországban (ALIUD PHARMA CZ s.r.o.).

1997

1997

Az IPO (legelső nyilvános részvénykibocsátás) kezdete szavazati joggal nem rendelkező elsőbbségi részvényekkel. 1997. október 29-én a STADA részvényeket első alkalommal jegyzik hivatalos kereskedésre a frankfurti és düsseldorfi értéktőzsdéken.

1998

1998

Az IPO zárása bejegyzett részvényekkel. Felvásárlás Dániában (PharmaCoDane Aps) és az Onkologika (cell Pharm Gesellschaft für pharmazeutische und diagnostische Präparate mbH) és Fresenius vényköteles márkáit tartalmazó termékcsomag felvásárlásával átfogó szolgáltatóként történő csatlakozás az egészségügyi ellátási piachoz.

1999

1999

A STADA nemzetközivé válása rohamosan folytatódik: a STADA Asiatic Co. Inc. indítása Bangkokban, beruházás a spanyolországi Ciclum Farma SA-ba Madridban és az olaszországi EG S.p.A indítása Milánóban.

2000

2000

A Clonmel Healthcare Ltd., a generikus gyógyszerek írországi piacvezetőjének megvétele. A rendes és az elsőbbségi részvények részvényfelosztási aránya 1:10.

2000–2005

2000–2005

2001-ben a STADA részvények az MDAX, 2002-ben pedig az Euro Stoxx 600 részvényindexek részévé válnak. A STADA megkezdi a biogenerikus gyógyszerek fejlesztését. Folyamatban van a nemzetközivé válás. A Nizhpharm gyógyszerészeti vállalat felvásárlásával kezdetét veszi a 2004-es, stratégiailag fontos belépés az orosz piacra.

2001

2001

A biogenerikus gyógyszerfejlesztés indítása magán kockázati tőke bevonásával. A STADA két felvásárlással bővíti ázsiai üzletét: az egyik a fülöp-szigeteki Croma Medic Ltd. felvásárlása, a másik pedig a hong kong-i székhelyű Health Vision Enterprise Ltd. felvásárlása. Megtörténik az 500 millió eurós bevételi küszöb átlépése. Elsőbbségi részvények átalakítása rendes részvényekké és beszámítás az MDAX részvényindexbe.

2002

2002

Indítás az USA-ban a STADA Inc. értékesítési vállalattal az USA generikus gyógyszereket szállító vállalata, a New Jersey állam Cranbury városában található MOVA Laboratories Inc. üzleti tevékenységének átvételét követően. A STADA 100%-ra növeli részesedését a spanyol márkabeszállító, a madridi Ciclum Farma SA-ban. A generikus gyógyszerek második legnagyobb spanyol beszállítójának, a Bayvit SA-nak a felvásárlása. Az olasz gyógyszerészeti vállalat, a milánói Crinos SpA marketing- és értékesítési tevékenységének átvétele. Számos helyi márkás termék felvásárlása. Beszámítás az EuroSTOXX 600 részvényindexbe.

2003

2003

(60%) beruházás a milánói olasz New Pharmajani SpA-ba (NPA), a gyógyszerészet területének értékesítési specialistájába. Az Europa Fachhochschule Fresenius (EFF) és a STADA bejelenti a STADA „egészségmenedzsment” alapítványa vezető testületének felállítását. A generikus gyógyszerek angol szállítójának, a Newbury városában található Schein Pharmaceuticals UK Ltd-nek a felvásárlása a generikus gyógyszerek értékesítésével foglalkozó Genus Pharmaceuticals-szal együtt. A redinomedica AG márkatermékekből álló csomagjának felvásárlása a vény nélkül kapható termékek német piaca számára.

2004

2004

De facto részvényfelosztási arány 1:1. A STADA Olaszországban megszerzi a márkatermékek egy portfólióját, hogy ezáltal erősítse a STADA helyi olasz értékesítési vállalatait. Az orosz gyógyszerészeti vállalat, a Nizhpharm OJSC körülbelül 97,5%-os érdekeltségének megszerzésével a STADA fontos stratégiai lépést tesz az oroszországi terjeszkedés irányába.

2005-2007

2005-2010

A STADA átveszi a szerb Hemofarm AG vállalatot, amely stratégiai fontosságú a csoport számára. A STADA német leányvállalata, a cell pharm bevezeti a csoport első biohasonló gyógyszerét. A STADA sikeresen alkalmazza első vállalati kötvényét. A STADA elindítja a „STADA – a jövőt építjük” elnevezésű, csoportszintű költséghatékonysági programját.

2005

2005

A Ciclum Farma, Unipessoal, LDA, a generikus gyógyszerek portugál szállítójának a felvásárlása. A STADA 58%-os érdekeltséget szerez a Beijing Center-Lab Pharmaceutical Company Ltd. (BCP) kínai gyógyszergyártóban. Egy tizenegy európai márkaterméket (köztük a Mobilat®-ot is) tartalmazó csomag megvásárlása a SANKYO PHARMA Europe Group-tól.

2006

2006

Kilépés az amerikai üzletből. A Vrsac városi szerb Hemofarm A.D. felvásárlása.

2007

2007

A STADA jelentős növekedési piacnak tekinti Oroszországot, ezért megszerzi az orosz MAKIZ Group-ot, az orosz gyógyszerpiac egyik leggyorsabban növekvő beszállítóját. A STADA megvásárolja a Forum Bioscience Holdings Ltd. brit gyógyszercsoportot is.

2008

2008

A vállalat saját értékesítési vállalata, a cell pharm Gesellschaft für pharmazeutische und diagnostische Präparate mbH bevezeti a csoport első biohasonló gyógyszerét a krónikus veseelégtelenség és kemoterápia következtében kialakuló anémia kezelésére. A készítmény Németországban Silapo® márkanév alatt került piacra.

2010

2010

Az első vállalati kötvény sikeres besorolása. A STADA úgy dönt, hogy megvalósítja „STADA – a jövőt építjük” elnevezésű, csoportszintű költséghatékonysági programját és megkezdi az első intézkedések megvalósítását.

2010–2015

2010–2015

A STADA sikeres felvásárlásokat visz véghez a márkatermékek területén, amely egyre inkább fontossá válik a csoport számára. A „STADA – a jövőt építjük” elnevezésű, csoportszintű költséghatékonysági program határidő előtt sikeresen befejeződik. A STADA felvásárolja a vény nélküli termékeket gyártó brit Thornton & Ross-t.

2011

2011

A Cetraben® brit márkatermék felvásárlása. A STADA együttműködésre lép a Gedeon Richter Plc.-vel két biohasonló termék fejlesztése érdekében a Rituximab és Trastuzumab monoklonális antitestek helyett. A Grünenthal GmbH egyik márkatermék-portfóliójának megszerzése Kelet-Európa és a Közel-Kelet számára.

2012

2012

A Grünenthal GmbH egyik márkatermék-portfóliójának megvétele a közép-európai EU-piac számára. Az Egerkingen városában található Spirig Pharma AG svájci gyógyszerészeti vállalat felvásárlása. Leányvállalat alapítása Ausztráliában. A 2010-ben bevezetett „STADA – a jövőt építjük” elnevezésű, csoportszintű költséghatékonysági program részeként a STADA eladja a STADA Production Ireland Limited ír gyártóüzemét, valamint két orosz gyártóüzemet, a moszkvai OOO Makiz Pharma-t és a Rjazanyi régióban található OOO Skopin Pharmaceutical Plant-et.

2013

2013

Belépés a személyre szabott gyógyszeres terápia területére a „STADA diagnostics”-szal. Az első gyógyszerészeti vállalat Németországban, amelyik bevezeti a 2D vonalkódot. A vény nélkül kapható termékeket kínáló brit Thornton & Ross Ltd., a vény nélkül kapható gyógyszerek brit piacán ötödik helyen szereplő vállalat felvásárlása. IT-megosztott szolgáltató központ létrehozása Szerbiában a STADA csoport IT szolgáltatásainak csoportosítására. A biohasonló gyógyszerek kínálatának bővítése a Grastofil® filgrasztimkészítmény engedélyezésével. A STADA tevékenységét Mianmarra is kiterjeszti. A második vállalati kötvény sikeres alkalmazása.

2014

2014

Logisztikai és elosztó központ létrehozása Dubajban. A STADA először lépi át a kitűzött kétmilliárd eurós célt. A márkatermék-portfólió erősítése a melléküreg-gyulladás és a torokgyulladás önálló gyógyszeres kezelésére szolgáló orosz Aqualor® márkatermék-portfólió, valamint a brit és ír kéz- és lábápolási ipar dermatológiai sorozata, a Flexitol® jogainak megvásárlásával.

2015

2015

A STADA 120 éves évfordulóját ünnepli. A STADA Diagnostik termékcsoport kibővítése egy eszközfüggetlen ebolagyorsteszttel. A biohasonló gyógyszerportfólió bővítése a Pegfilgrastim engedélyeztetésével az európai piacra. Az osztrák SCIOTEC Diagnostic Technologies felvásárlása a márkatermék-portfólió erősítésére. A generikus gyógyszereket gyártó argentin Laboratorio Vannier felvásárlásával a STADA biztosítja egy nagy növekedési potenciállal rendelkező feltörekvő ország piacára történő belépést. A CROMA-PHARMA-val való együttműködés erősíti a STADA esztétikai területét és középtávú hozzáférést biztosít a botulinum toxinhoz.

2016

2016

A sikeres márkatermékek központi témát jelentő nemzetközivé tételének kezdete

2017

2017

2017-ben a Bain Capital és a Cinven 65%-os részesedést vett magának a vállalatból, önkéntes és nyilvános ajánlattétel után.

2018

2018

A STADA képes előmozdítani a portfólió stratégiai bővítését a fontos területeken: visszavásárolja a Ladival napozókrém jogait; megszerzi a korpásodás elleni világmárka, a Nizoral EMEA-jogait; a BIOCEUTICALS Arzneimittel AG többségi részvényesévé válik, mely tökéletes növekedési alapot teremtett a biohasonló gyógyszerek területén. Szeptemberben Peter Goldschmidt ül a vezérigazgatói székbe, és kezdetét veszi a koncentrált vállalati kultúra kialakításának folyamata; a kivezetés bejelentése.

2019

2019

A STADA megszerzi a márkás vény nélkül kapható termékek portfólióját a GSK-tól, hogy erősítse a bőrápolási üzletágat Európában. A STADA 24 országban indítja el a csontritkulás kezelésére szolgáló Movymia® biohasonló gyógyszert, valamint 14 országban a Bortezomib STADA® rák elleni gyógyszert, mint az első generikus és innovatív, használatra kész injekciós megoldást. A Nizoral® korpásodás elleni márka értékesítésének kezdete az EMEA-ban. A STADA növekedésének története tovább folytatódik a Walmark (Közép-Európa vezető fogyasztói egészségügyi vállalata) felvásárlásával, a Takeda 600 millió dollár értékű vény nélkül kapható termékportfóliójába történő befektetéssel Oroszországban/FÁK, az izlandi Alvotech-kel való stratégiai partnerség kialakításával és az ukrajnai Biopharma receptjeinek és fogyasztói egészségügyi üzletágának a megszerzésével. A növekedési kultúra alapját a STADA vállalati értékei, az „Integritás”, az „Agilitás”, a „Vállalkozószellem” és az „Egységes STADA” adják.

2020

2020

15 jól megalapozott GSK márka megszerzésével a STADA az egyik fő fogyasztói egészségügyi szereplővé válik. A csoport sikerrel zárja a közép-európai Walmark legfontosabb felvásárlásait és az oroszországi Takeda portfólió megvételét.